İzmit Körfezi bu panelde masaya yatırıldı

“`html

KOCAELİ (İGFA) – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin su kalitesini korumak ve su kirliliğini önlemek amacıyla TÜBİTAK-MAM ile birlikte çalışmalara devam ediyor. Bu bağlamda, “Hedef Sağlıklı Bir Deniz Ekosistemi” temalı etkileyici bir panel düzenlendi. İki oturum halinde gerçekleşen etkinlikte, İzmit Körfezi’nde yürütülen çalışmalar, karşılaşılan zorluklar ve olası çözüm önerileri üzerinde duruldu. Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele üniversiteler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve öğrenci temsilcileri katıldı. “Değişen İklime; Marmara’nın Uyumu” başlıklı oturumda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, belediyenin yüzde 70’in üzerinde ileri biyolojik arıtma kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.

FOTOĞRAF VE BİLGİ YARIŞMASI

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu’nun moderasyonunda gerçekleşen “Değişen İklime Marmara’nın Uyumu” panel oturumunda; Prof. Dr. Burcu Özsoy (TÜBİTAK MAM Başkanı), Prof. Dr. Cem Gazioğlu (İstanbul Üniversitesi), ve Prof. Dr. İdil Sayımer (Kocaeli Üniversitesi) gibi uzman isimler bir araya geldi. Oturum öncesi Ulusal İzmit Körfezi “Mavi ile Yeşilin Buluşması; Diriliş İzmit Körfezi” fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödüller verilirken, bilgi yarışmasında başarılı olan katılımcılara da ödülleri Dr. Baraçlı tarafından takdim edildi.

“YÜZDE 70’İN ÜZERİNDE İLERİ BİYOLOJİK ARITMAYA SAHİBİZ”

Dr. Hayri Baraçlı, panel içerisinde yaptığı konuşmada, “Bu toplantıda sadece denizlerimizi değil, doğayı da korumanın önemine dikkat çekiyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bu konudaki projelerimizi paylaşırken, akademisyenlerle birlikte bilimsel bir değerlendirme yaparak çözümler üretmekteyiz. Geçmişte yaşadığımız deniz kirliliği sorunlarının başlıca nedeni kirliliğin artmasıdır. Marmara Denizi’ni doğal bir varlık olarak görmek zorundayız. Birlikte çaba göstererek Marmara’nın sağlığını korumalıyız. Sanayi ve nüfus artışı denizlerimiz üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bu süreçte, biz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, yüzde 70’in üzerinde ileri biyolojik arıtma ile sularımızı denize deşarj etmeyi sürdürüyoruz. Aynı zamanda farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli projelere de imza atıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“MARMARA DENİZİ ÜZERİNDE ÇEŞİTLİ BASKILAR VAR”

Panelin moderatörü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne çeşitli konularda düzenledikleri etkinlikler için teşekkür etti. Marmara Denizi’nin iklim değişikliği başta olmak üzere birçok tehditle karşılaştığına dikkat çeken Salihoğlu, “Marmara, yarı kapalı bir deniz olması ve çevresindeki yoğun sanayi nedeniyle birçok baskıyla karşı karşıya. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu yüzden denizlerin temizliği için kritik adımlar atıyor.” dedi.

“İZMİT KÖRFEZİ 16 YILDIR İZLENİYOR”

TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile süren işbirliklerinin önemine değinerek, “Uzun yıllardır deniz araştırmaları yapıyoruz. 17 yıl önce İzmit Körfezi’nde deniz yüzeyinde ortaya çıkan beyaz oluşumlar üzerine halkla beraber değerlendirmeler yaptık. 2008 yılından itibaren ise 16 yıldır sürekli izleme çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

“SÜRECİ BOZAN BİZİM VARLIĞIMIZDIR”

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, “Marmara Denizi’nde iklim değişikliği nedeniyle yükselme yaşanıyor. Özellikle geçmişteki deniz seviyesinin yükselmesiyle meydana gelen etkileşimler günümüzü de etkiliyor. Ancak insan müdahalesi bu süreci hızlandırıyor. Bugünün su seviyeleri, geçmişteki doğal süreci desteklemiyor. Bu durum, gelecekte ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.” dedi.

“DENİZLERİ KORUMADA İLK ADIM EVLERDE ATILMALI”

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdil Sayımer, denizleri koruma çabalarının içten dışa başlaması gerektiğini belirterek, “Marmara Belediyeler Birliği’nin denizleri koruma planlarını evlerimizden başlatmalıyız. Su kullanımı konusunda bilinçli olmalı, bu suyun eninde sonunda denizlerle buluşacağını unutmamalıyız” dedi.

ÇALIŞMALAR, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Panelin ikinci bölümünde, “İzmit Körfezi Örneğinde; Yapılan Çalışmalar, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı oturuma, uzman isimlerin yanı sıra Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri de katılım gösterdi.

ÖNEM, BÜYÜKŞEHİR’İN PROJELERİNİ ANLATTI

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevresel projelerini tanıtarak, sağlıklı bir Marmara ve İzmit Körfezi için üniversitelerle işbirliklerini sürdürdüklerini ifade etti. Önem, geniş kapsamlı projelerin ödüller aldığını ve bu başarıların ancak toplumun ortak çabalarıyla mümkün olacağını belirtti.

DİP ÇAMURU PROJESİ ALAN GEZİSİ

Panel sonrası katılımcılar, “İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi” saha gezisi gerçekleştirerek, proje hakkında daha fazla bilgi edindiler.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir