Avrupa’ya üs kurdu küresel atak peşinde

Münih Teknik Üniversitesi yerleşkesinde kurdukları teknoloji merkezinde konuşan Sabancı Holding’in CEO’su Cenk Alper, ‘global çapta projelere hazırlık’ mesajını verdi.

Yaptığı yatırımların 4’te 3’ünü “yeni ekonomiye”; geriye kalan 4’te 1’i “mevcut işlere” ayırarak gelecek vizyonunu ortaya koyan Sabancı Holding, bu strateji doğrultusunda Münih’te önemli bir oluşuma imza attı. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) yerleşkesinde Çimsa ve Kordsa’ya ev sahipliği yapacak Sabancı Teknoloji Merkezi’ni hayata geçiren grup, yapılacak ortak Ar-Ge çalışmalarıyla parlak fikirlerin ürünleştirilmesi ve ticarileşmesini sağlamayı hedefliyor.

“İnovasyon hiç şüphesiz ki, Sabancı Topluluğu’nun en güçlü kaslarından biri” diyen Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Sabancı Technology Center ile Ar-Ge merkezi sayımızı 8’e yükseltiyoruz. Bu merkezde 8 farklı laboratuvarda 6 milletten çalışanımız var. Çimsa ve Kordsa’nın Türkiye’deki fabrikalarında üretilecek yeni nesil ürünler, Sabancı Teknoloji Merkezi’ndeki ekiplerimiz tarafından yine Avrupa pazarına sunulacak” ifadelerini kullandı. Alper, Sabancı’nın inovasyon yaklaşımı içerisinde, üniversite-sanayi iş birliklerinin çok önemli bir yeri olduğunu da sözlerine ekledi.

TUM Yapı Malzemeleri Kimyasalları Bölüm Başkanı Prof. Torben Gädt ise, “Yeni kavramların hızlı bir şekilde piyasa uygunluğuna geçişi, endüstrileşmesi için akademi dünyası ve özel sektör arasındaki sinerji kaçınılmaz. Bu kapsamda Sabancı Topluluğu’na bir kez daha hoş geldiniz diyoruz. Sabancı ile birlikte, geleceğin inşaat malzemelerini şekillendirmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

5 stratejik öncelik var

Bir yandan mevcut işleri koruyup büyütürken bir yandan da sürekli geleceğe ve yeni büyüme fırsatlarına odaklandıklarını belirten Cenk Alper, şöyle konuştu:

“5 stratejik önceliğimiz var. Ölçeklenebilir çevik küresel / yerel ayak izi (1), Dijital ve yapay zekâ dönüşümü (2), Büyüme için inovasyon (3), Daha iyi bir hayat için sürdürülebilirlik (4) ve Geleceğe hazır organizasyon ve yetenekler (5). Bu kapsamda çok daha hızlı büyüyen, müşteri tabanını genişleten, insana yaptığı yatırımla dünyadaki yetenek savaşlarında pozitif ayrışan, çalışanlarına yeni beceriler kazandırmayı daima önceliklendiren bir Sabancı yaratacağız.”

9 ayda 33 milyarlık yatırım

“Yatırım stratejimize paralel olarak, banka dışı yatırımlarımızın yüzde 25’lik bölümünü mevcut iş kollarımıza, yüzde 75’ini ise ‘yeni ekonomi’ adını verdiğimiz enerji ve iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanlarına yönlendiriyoruz” şeklinde konuşan Cenk Alper, “2023 yılının ilk 9 ayında yapmış olduğumuz toplam yatırım 33.3 milyar TL’yi buldu. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yatırımlarımızın TL bazında yüzde 124 oranında arttığını gösteriyor. Aynı dönemde, gerçekleştirdiğimiz yatırımların yüzde 75’ini de stratejimiz ile paralel olarak yeni ekonomiye yaptık” dedi.

Start-up’ta 30’u aştı patentte 533’e ulaştı

Doğru fikirlere sahip çıkmak için start-up yatırımlarına ağırlık verdiklerini anlatan Cenk Alper, “Bundan 15-20 yıl öncesine kadar para ya da finansman dünya ekonomisindeki en güçlü dönüştürücü iken bugün fikir paranın önüne geçti. Bu kapsamda son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyanın gelişmiş girişimcilik merkezlerinde önemli start-up yatırımlarını hayata geçiriyoruz. 2020 yılından bu yana, yatırım yaptığımız fon ve start-up sayısı 30’u aştı. Bunların yaklaşık yarısı Türkiye’de yarısı ise yurt dışında” diye konuştu. Alper, Sabancı Topluluğu olarak toplam patent sayılarının da 533’e ulaştığını açıkladı.

Yenilikçilikte ‘Kadın Gücü’

Sabancı Technology Center ve Formülhane gibi iki önemli merkez ile birlikte, Çimsa’nın tüm Ar-Ge faaliyetlerinin başında Berrak Avcıoğlu var. Avcıoğlu liderliğindeki Ar-Ge ekipleri, Çimsa’nın dönüşüm stratejisine uygun yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Sabancı Technology Center’daki Kordsa ekibinin başında ise diğer bir kadın yönetici, Elif Erdoğan bulunuyor. Kordsa’nın EMEA Bölgesi Kompozit Birimi Satış ve Pazarlama Grup Müdürü olarak görev alan Elif Erdoğan, ileri malzemenin en önemli unsurlarından biri olan kompozit teknolojilerinin Avrupa’da yeni müşterilere sunulması ve Kordsa’nın mevcut müşterileriyle ilişkilerinin güçlendirilmesi süreçlerine öncülük ediyor.

TÜRK EKONOMİSİNE BAKIŞ 

‘Güven oluştu, fakat bu uzun bir yolculuk’

Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Cenk Alper, şunları söyledi:

“Şu anda yeni ekonomi yönetimiyle birlikte uygulanan yeni ekonomi politikaları sadece bizde değil, yurtdışı yatırımcılarımızda da bir güven oluşturmuş durumda. Fakat bu uzun bir yolculuk. Bunu sayın bakanımız da (Mehmet Şimşek) söylüyor. Yani önümüzdeki yılın ikinci yarısında bir normalleşmenin olacağını görüyoruz. Tüm şirketlerimiz daha fazla yatırım ve ihracat yapma konusunda seferber durumdalar. Yatırım yapacağımız alanlar çok net, iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler. Burada bir yandan tüm şirketlerimiz organik olarak büyüyorlar, bir yandan da satın alma fırsatlarını göz ardı etmiyorlar. Bu olursa da yukarıda saydığım alanlar arasında olacak. Grup olarak borçluluğumuz çok düşük düzeylerde. Elimizdeki nakdin yatırıma dönüşmesi için zaten çok büyük bir alanımız var.”

“Grupta sanayinin payı yüzde 13’ler civarında, enerji çok ciddi büyüme içinde, payı yüzde 30’lara geldi. Sanayi ve yapı malzemeleri şirketlerimizle büyümeye devam ediyoruz” diye konuşan Cenk Alper, “İşin güzel tarafı bu şirketlerimizin neredeyse tamamı yüzde 100’e yakın döviz bazlı gelir elde eden şirketler olduğu için dengelemenin en katma değerli araçları onlar aslında” dedi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir